Inmaken of fermenteren
Welke groenten staan er nog in jouw moestuin? Knoflook of spruiten of misschien boerenkool? De winter komt eraan. De feestdagen staan weer voor de deur. Groenen inmaken of fermenteren geeft je de kans een heerlijk gerecht te maken van je eigen groenten.
Fermentatie
Zelf ben ik gestart met het proberen fermenteren van voedsel. Zo heb ik een heuse zuurkoolpot en de kool pruttelt al lekker. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn bier en zuurkool. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren. Fermenteren kun je met verschillende groenten, je kunt hier meer over vinden op YouTube. Ik doe ook een fermenteer experiment met de gele pattison, die je hier onder op de foto ziet. De melkzuurbacteriën zijn heel goed voor je darmen.
Inmaken
Zoals je op de oogstdag kon zien zijn er ook een heleboel groenten ingemaakt in het zuur. Zo verleng je het genot van de moestuin oogst nog even. Wat heb jij gedaan met de overschot aan groenten uit je moestuin? Ik hoorde van een moestuinder dat die zelfs een heuse weckpan heeft gekregen en hoe werkt dat dan? We horen het graag!
Bij de winter hoort ook een winter fair, save the dat 22 december van 16:00-18:00 uur. Dan bieden wij jou een feestje aan speciaal voor de kerst!