Wat is het?

Patisson (latijnse naam: cucurbita pepo ovifera) is een vrucht, dat veelal als groente wordt gebruikt.
Het behoort tot de pompoen-achtige en behoort tot dezelfde familie als de courgette, komkommer, ed.
Ze zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot en de kleur varieert van wit, geel tot groen.

In het Nederlands wordt de patisson ook wel tulbandpompoen, keizers- of bisschopsmuts genoemd, omdat de vorm enigszins op een muts lijkt.
Er zijn verschillende Patisson-rassen, zoals de Bleekgroene van Benning, Giraumon Turban Plat en Tweekleurig. Enkele hybride soorten zijn Patty, Rodeo en Patty green.

De teeltwijze van de patisson is bijna dezelfde als die van de courgette. Je kunt ze meestal oogsten tussen juli en oktober.

De naam

De naam pattison kom van de Engelse naam pattypan. Dat betekent letterlijk ┬┤een pan om patty in de bakken┬┤. De pattisons worden vaak gebakken gegeten. Vanuit deze Engelse naam is de Franse naam pattison ontstaan. In Nederland zeggen we vaker pattison dan prinsenmuts, hoewel dat laatste natuurlijk leuker is.

Oud gebruik van de patisson

Rembert Dodoens, de baanbrekende kruidenwetenschapper uit de 16e eeuw, kende de kleine pattison pompoentjes ook. Alleen noemde hij ze Turkse pepoenen. Hij beval het vruchtvlees van alle bekende pompoenen aan om in te smeren rond de ogen teneinde zweren te verdrijven. Het zaad, meel en sap kan volgens Dodoens worden gebruikt om het gezicht mee in te wrijven om zodoende het te ontdoen van huidvlekken.

Voedingswaarde

In pattison zit veel vitamine B3, C en A en relatief veel vitamine B11. De mineralen magnesium en kalium zijn ook veel aanwezig. De voedingsstoffen die het bevat maken het een groente vol antioxidanten. Er zitten eveneens behoorlijk veel vezels in. Dat zijn allemaal factoren die deze groente extra gezond maken.

Waar is het goed voor?

Gezegd wordt dat patisson, door zijn antioxidanten, en de aanwezigheid van omega 3 en 6 vetzuren, meehelpt om met name prostaat- en darmkanker te voorkomen.
In patisson zit weinig calorieen en flink wat vezels. Daarom is het gebruik van deze vrucht ideaal bij het afvallen.
Vanwege de mineralen, die er in zitten, is het ook prima voor het hart. Het verlaagt op natuurlijke wijze de bloeddruk bij een gelijkblijvend hartritme. De antioxidanten houden de bloedvaten schoon, zodat je minder snel last hebt van adreverkalking.

LET OP: omdat patisson ook een kleine hoeveelheid oxaalzuur bevat, kunnen mensen met problemen met galblaas of nieren, deze groente beter mijden.