Van de tuinvrouw juni 2019

Onkruid


Onkruid is slechts een plantje, dat staat op een plek waar jij het niet wilt. Want vaak is onkruid best een mooi plantje. In de moestuin is het belangrijk om onkruid te wieden. Ten eerste omdat je niet wilt, dat ze het gaat winnen van de groentegewassen. Ten tweede om te voorkomen, dat je buurtuin veel werk heeft van jouw overgewaaide onkruidzaden.

Onkruid kan je met een schoffel ‘aantikken’. Dat wil zeggen: boven de grond afsnijden. Dat doe je bij droog weer en als de dagen erna geen regen voorspeld is. Je laat het onkruid dan gewoon liggen op de tuin. Het verdroogt door de zon en geeft nog wat voeding aan de grond. Wanneer er regen voorspeld is, kan je beter het onkruid met wortel en al uit de grond wippen of (voorzichtig) trekken. Voer ze dan af naar de compost-opvangbak. Wied het onkruid zo veel mogelijk vóórdat het in zaad schiet, direct na de bloei. Even geen tijd om te wieden ? Trek dan wél snel de bloempjes eraf. Op die manier kan er geen zaad gemaakt worden.

Naast het schoonhouden van je eigen tuintje, is het ook de bedoeling dat je de paden er omheen schoon houdt (wied). Schoffel ook die regelmatig. Dát onkruid ruim je op, want de paden hoeven tenslotte geen voeding.

Veel tuinplezier de komende maand!

ps: is de kas niet prachtg zomerklaar gemaakt? De suikermeloen groeit goed


Mededeling van het bestuur: de huur van je tuintje loopt van 1 januari 2019 tot 31 december 2019. Heb jij al betaald? Als het goed is heb je de factuur in je brievenbus ontvangen, mocht je online willen betalen dan kan dat ook door 50 euro over te maken t.a.v. Groene Oase Carnissetuin NL08TRIO0391121839 Vermeld duidelijk je naam factuurnummer en eventueel je adres. Of betaal via een Tikkie  €50,00  voor ‘Huur moestuin bij de Groene Oase’ klik deze link via tikkie  Deze link is geldig t/m 9 juli. Uiteraard geldt dit voor bestaande tuinders, nieuwe tuinders dienen zich eerst aan te melden. Er is helaas een wachtlijst.