Bouwen mensen iets op de tuin?

Ja, kijk maar eens goed. Een Wilgenhut  in de Groene Oase op zuid.
“Groep 6 van de Kameleon kwam om om 13.00 ons helpen met de tuin.
In een halve kring stonden ze op de plaats waar de hut moest komen. Tussen ieder paar voeten werd een stokje in de aarde gestoken. Daarna snel aan het werk. Onder toezicht van meester Bram boorde de kinderen de gaten, de wilgenslieten werden versleept en gesnoeid. En daarna in de gaten gezet.
Helaas was een uur te kort om het werk af te maken.
Maar onze vrijwilligers gingen door totdat het donker was.
De volgende dag rond 13.00 uur kwamen ze weer en werd de hut afgemaakt.
Dank zij de bijzondere samenwerking van school en vrijwilligers is deze hut gerealiseerd.

Wat zijn we gezegend met geweldige vrijwilligers.”

De hele buurt draagt een steentje bij. Het is een waar natuur kunstwerkje. Ik word heel blij van zulke plaatjes en jullie? Straks in het voorjaar zal het uitlopen en ziet het er helemaal prachtig uit. Onze enthousiaste vrijwilligers van jong tot oud, helaas wegens privacy kunnen we niet de foto’s van de kinderen op onze website zetten.

Filip en Rob de klus is geklaard , de Wilgenhut staat. Dank aan deze onbetaalbare vrijwilligers.

In rood jack Krzysztof. Samen met Peggy (helaas niet op de foto) zij bepaalden de uiteindelijke vorm van de wilgenhut. Joke en Filip onze vrijwilligers vanaf de openstelling van de tuin ook hier samen aan het werk (zie de foto bovenaan de blogomslag).

Lunchen als een koning of koningin

Dat gebeurd er elke dinsdag. Dus wil je een keer mee lunchen, kom maar eens kijken dan. Het wordt al weer snel mooier weer, want na al deze stormen komt er vast zonneschijn! Op sommige dagen is er zomaar onverwachts iets leuks te beleven op de tuin. Kom dus altijd even kijken als je in de buurt bent. Ook als je geen tuintje bij ons hebt ben je van harte welkom!

Eenvoudig maar effectief: Hugelkultur 

Dit is een eeuwenoude duurzame Oosteuropese tuinbouwtechniek. Het hugelbed raakt al aardig vol. Vanmiddag kan de aarde er op. De mannen van Pameijer hebben goed geholpen.

Je legt dode takken en/of stammen in lange heuvels en bedekt ze met aarde. De rottende massa hout werkt als spons en voedingsbron. Dood hout, dat niet meer geschikt is als brandhout, heeft zo alsnog een nuttige functie. Je kunt het proces nog versnellen door ook andere stikstofbronnen toe te voegen. Dus aan het oude hout kun je ook bladeren, gemaaid gras, stro, karton, kranten, mest, compost en andere biomassa toevoegen. Aarde erover en direct beplanten om erosie te voorkomen. Quote website nudge

Zoals je ziet beginnen er echt al weer mooie dingen te ontluiken op de tuin. Kom je ook eens een kijkje nemen? Tot dan!